ליווי רוחני בבתי אבות
לפני פחות מ 50 שנה תוחלת החיים הממוצעת עמדה על גיל 65 לערך, כיום הזקנה עשויה להימשך 20 ואף 30 שנה. זהו פרק חיים נכבד אשר מציב אתגרים וקשיים רבים. רובינו נוטים להתחמק ממחשבה על זמן זה, ובאופן כללי חיים בתרבות אשר נוטה להעלים את הזקנה בכלל והזקנים בפרט לשולי החיים. הגיל השלישי הוא אידיאלי לעסוק ברוחניות היות והמרוץ אחרי הכסף והחומר דעך משמעותית. הזמן הפנוי מצוי בשפע, הסבלנות מצויה והעיקר קיימת הבנה כי הדרך שצעדנו בה כל החיים לא בהכרח סיפקה את התשובות ולא נתנה לנו את הכלים להתמודדות הקשה בערוב ימינו. השאלות הפילוסופיות וההתמודדות עם הקשיים בגיל השלישי יכולות לבוא על פתרונן באמצעות פנייה לרוחניות. הרוחניות נותנת מענה לשאלות הקיום, מהות החיים, לשאלת היעוד ומהו תפקידנו ואפילו מסייעת לנו לגלות את עצמנו ומי אנחנו באמת. לליווי הרוחני בתקופה זו יש השפעה מעצימה, מרחיבת דעת, מרפאת- לב ויוצרת הקלה דרך המפגש הייחודי בין המלווה לקשיש. המלווים מציעים נוכחות חדשה ותומכת לאנשים בגיל הזה, אשר מסייעת להם להתמודד עם אתגרי הגיל בצורה אשר יוצרת עבורם משמעות וחיבור אינטימי דרך מפגש אנושי קרוב, כמו גם הקלה גופנית ונפשית דרך הגות רוחנית. במפגשים עם הקשישים עובדים עם העולם הרוחני הייחודי הנחשף אצל כל אחד ואחת ; מעוררים אותו למודעות, עוזרים להעשירו ולהרחיב את יכולתו לבוא איתו במגע ישיר.
הצורך בתמיכה רוחנית בבית האבות:
למרות שהזקן מאד "מטופל", לעתים קרובות אין גורם מקצועי שיהיה זמין להכיל את מצוקותיו הפנימיות. במהלך העבודה עם קשישים בבתי האבות עולה הצורך בתמיכה וליווי לדיירים בהתמודדות עם מעברים בין המחלקות, בהתמודדות עם אובדן והתמודדות עם המוות המתקרב. הקשישים זקוקים לאמצעים להתחברות לעצמם, למקורות הרוחניים הפנימיים שלהם ולשורשים הרוחניים הקיימים סביבם אשר דרכם יוכלו למצוא משמעות, נחמה ופורקן לרגשותיהם וקץ לבדידותם. על פי רוב, הדייר מופנה אל המלווה הרוחני ע"י צוות השרות הסוציאלי אשר מגדיר קריטריונים להפניית דיירים . בין השרות הסוציאלי בבית האבות והליווי הרוחני לעיתים יש נקודות השקה אך מכיוון שיש שיתוף פעולה כל אחד עובד ותורם מהכיוון שלו.
מטרות הליווי הרוחני בדיור מוגן:
-
ליווי תהליך הקליטה של הדייר בבית האבות ובדיור המוגן
-
ליווי ותמיכה בעקבות שינויים ומעברים בבית האבות (לדוגמא: מעצמאי לסיעודי)
-
התמודדות עם סוגיות של סוף החיים ופרידה
-
התמודדות עם פטירה של בן משפחה, שכן או חבר
-
עזרה במציאת משמעות, נחמה ופורקן לרגשות אבדן, צער ובדידות
המפגש עם המלווה מחזק ומעצים את האדם הזקן במצבי מצוקה ומשבר, סבל או אבדן, מצבים שהמציאות הפיזית אינה ניתנת לשינוי ותיקון על ידו, או שקשה להכיל אותה. הליווי הרוחני מאפשר לאדם להכיר את המשאבים הרוחניים הקיימים בתוכו תוך התייחסות למערכת אמונותיו ערכיו ותפיסת עולמו. בנוסף הוא מחזק ומעצים בתהליך יצירת משמעות, תקווה ותחושה של כבוד עצמי.
ארגז הכלים:
-
סיפורי חיים, היסטוריה משפחתית, סיפורי הצלחה, העלאת זיכרונות
-
מקורות ספרותיים, טקסטים מעוררי השראה, הקראת סיפורים, מגע, מוסיקה ושירה
-
דמיון מודרך, תרגול נשימות והרפיה
-
תפילה דתית או אישית